contact@letselsupport.nl
+31- (0) 6 – 14 213 143

Werkgever verplicht verzekert

Met een toereikende ongevallenverzekering
Werkgever verplicht verzekert

Werkgever verplicht verzekert

We rijden met z’n allen ruim dertig miljard kilometer in een jaar en dat doen we niet altijd veilig, want de verleiding en afleiding in de auto is groot met de tegenwoordige mobile devices en smart screens.

Het is dagelijks levensgevaarlijk op de weg met automobilisten die aan het Whatsappen zijn, mailberichten beantwoorden of nog erger, de social media kanalen bijwerken tijdens het rijden. Een derde van alle werkgevers in Nederland heeft inmiddels maatregelen getroffen om de verkeersveiligheid op dit vlak te vergroten voor haar medewerkers, dat blijkt uit onderzoek.

In Nederland geldt sinds 2002 een verbod op het gebruik van handhelds in de auto, voor motorrijders en bromfietsers, en sinds 2009 ook voor snorfietsers. In juli 2019 werd het verbod uitgebreid naar alle bestuurders van alle soorten voertuigen, met inbegrip van fietsers. Tegelijkertijd werd het toen geldende verbod op het rijdend vasthouden van mobiele telefoons uitgebreid naar ‘het vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat’. Het gaat dus niet alleen om de mobiele telefoon, maar ook het bedienen van bijvoorbeeld tablet, navigatiesysteem en muziekspeler is niet toegestaan.

De boetes voor niet-handsfree bellen worden ieder jaar verhoogd, 140 euro voor een fietser, 240 euro voor een bromfietser, en 350 euro voor motorrijders en automobilisten. Maar eigenlijk is het grootste probleem de verkeersveiligheid en het risico op een ernstig verkeersongeval. Volgens het Openbaar Ministerie vallen er jaarlijks honderden slachtoffers door mobiel bellen of social media-gebruik in het verkeer.

Afleiding in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Even niet met je ogen en aandacht bij de weg is levensgevaarlijk. Bij het lezen en schrijven van berichten ben je niet met je aandacht bij het verkeer, ongeacht of het op een telefoon is of via een ‘handsfree’-systeem. En daar is een nieuwe verleiding bij gekomen, namelijk het online vergaderen via Zoom of Teams.

De werkgever heeft een zeer strenge zorgplicht voor medewerkers. Dat betekent onder andere dat de werkgever een toereikende ongevallenverzekering verplicht moet afsluiten voor ongevallen tijdens werktijd. Hier vallen ook verkeersongevallen onder wanneer je: van je werk naar een zakelijke klant of een cliënt rijdt, werkzaamheden uit het bezorgen van post en pakketjes en naar een andere locatie moet reizen tijdens werktijd. De werkgever moet in al deze gevallen de letselschade vergoeden. Dit geldt overigens voor alle soorten dienstverbanden en functies. Het maakt daarbij niet uit of u een nulurencontract heeft afgesloten, vast in dienst bent of op opdrachtbasis werkt als freelancer.

Wij adviseren je altijd een deskundige in te schakelen bij dit soort letselschadezaken, zodat de goede arbeidsrelatie niet verstoord raakt door hoogoplopende emoties. Bij Letselsupport kun je altijd terecht voor aanvullende informatie of een gesprek aanvragen.