contact@letselsupport.nl
+31- (0) 6 – 14 213 143

Bijstand bij medische fouten

Medische fouten vaak desastreus

Bijstand bij medische fouten

Fouten maken is menselijk, bij beroepen in de medische wereld zijn fouten echter vaak desastreuzer dan bij andere beroepen. Wanneer men spreekt over medische fouten, ook wel medische missers, dan gaat het vaak om fouten die niet meer te herstellen zijn.

Slachtoffers zitten ineens met een onherstelbaar probleem en eisen compensatie of een vergoeding voor geleden schade. Dat is veelal logisch, echter mag men pas over een medische fout spreken wanneer aangetoond kan worden dat de arts de zorgvuldigheidsnorm heeft geschonden ofwel nalatig is geweest tijdens de behandeling. Wat is de oorzaak, aard, ernst van de omstandigheid omtrent de medische fout en kan het bewezen worden door een arts uit bijvoorbeeld het zelfde vakgebied.

Maar is het allemaal wel zo zuiver en bestaat de kans niet dat artsen elkaar ‘dekken’ wanneer er een fout is gemaakt? Het is een veelvoorkomende klacht die wij als Letselsupport krijgen bij een medische fout, waarbij een complicatie ontstaat na een ingreep.

Wanneer een arts in loondienst is bij het ziekenhuis, dan is in veel gevallen het ziekenhuis aansprakelijk bij medische fout of het ontstaan van letsel. Het ziekenhuis, welke vaak een stichting is, fungeert als werkgever van de arts en is zodoende zelfstandig aansprakelijk voor de medische fouten die door het ziekenhuispersoneel worden gemaakt. Als een arts zelfstandig gevestigd is als specialist in het ziekenhuis, dan dient de arts aansprakelijk te worden gesteld.

Het zijn slechts voorbeelden die laten zien hoe de juridische aansprakelijkheden liggen, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken om tot een juiste afwikkeling te komen van letselschade. Bewijsstukken, medisch dossierkennis en/of het afkopen van schadeloosheid zijn belangrijke onderwerpen die Letselsupport als experts veelal afhandelen met verzekeringsmaatschappijen die op voorhand een zo laag mogelijk bedrag proberen af te kopen. Langdurige procedures, die vragen om zeer deskundige juridische expertise.

Wij adviseren onze cliënten altijd een deskundige in te schakelen bij medische fouten. Bij Letselsupport kun je altijd terecht voor aanvullende informatie of een open gesprek.